Familiezaken: een dynamische aangelegenheid

Familiezaken: een dynamische aangelegenheid

Ze richtten het platform Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland op, zijn met hun bedrijf Familiezaken zelf een familiebedrijf én schreven er een boek over: Familiezaken in Opvolging – hoe voorkom je dat de BOM barst, ligt sinds half oktober in de winkel.

“En die ondertitel, dat is nou net waar onze expertise ligt”, zegt Liane de Ruijter. Samen met haar zus Carola houdt ze zich sinds 2013 bezig met bedrijfsopvolging, leiderschapsontwikkeling en het verbeteren van de samenwerking binnen familiebedrijven. “Wil je dat de opvolging door de volgende generatie goed verloopt, is het cruciaal dat er openheid is binnen het bedrijf. Het door elkaar lopen van werk- en familieverhoudingen maakt dat de dynamiek binnen familiebedrijven uniek is”, vertelt Liane, “dat hebben we in ons eigen leven ervaren. De loyaliteit binnen families is groot, dat is een sterk punt, maar kan tegelijk een valkuil zijn.”

Carola licht toe: Wat we vaak zien is dat door de nauwe familiebanden bepaalde zaken onbesproken blijven om frictie te voorkomen, terwijl onderhuidse spanningen juist voor problemen kunnen zorgen. Voor de continuïteit op lange termijn is het nodig dat alles op tafel komt, dus iedereen wordt betrokken in het proces, ook de aangetrouwde, wat wij noemen de ‘frisse’ kant; zij hebben soms een andere, frisse blik op de bestaande patronen. 

Ze hebben een boel kennis in huis; Liane heeft een HR achtergrond, Carola komt uit de financiële wereld. “Uiteraard hebben we binnen ons team nog heel veel expertise op andere vlakken, dus onze dienstverlening is breed”, vertelt Liane. “Uiteindelijk levert een traject voorafgaand aan bedrijfsopvolging veel op: de structuren, een tijdslijn, afspraken voor de overdracht, het wordt allemaal duidelijk met als doel meer voldoening en geluk in het leven van élk familielid.”

Liane besluit: “Als je werkt met de ‘zachte’ kant –  de onderstromen, bereik je de resultaten in de ‘harde’ kant – de cijfers. En dat is essentieel voor het voorbestaan van je bedrijf.”

#wijzijnpro

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Contact to Listing Owner

Captcha Code